Η μέρα σχεδόν έφτασε.

Το ταξίδι στον Αρκτικό Κύκλο ξεκινάει την Δευτέρα το πρωί και τελειώνει αργά το απόγευμα της Κυριακής 15 Απριλίου.Μια εβδομάδα, ένα ταξίδι 300 χιλιομέτρων με έλκηθρο που θα το σέρνουν 6 υπέροχα Σιβηριανά Χάσκι και γώ, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον θα δοκιμάσω τα όρια μου σε μια απόλυτη εμπειρία επιβίωσης μαζί με άλλα 19 άτομα απ όλο το κόσμο. Σκεφθείτε ότι το εγχείρημα αυτό το έχουν κάνει μόνο 140 άτομα μέχρι στιγμής στα χρονικά και είναι πραγματικά τιμή μου που θα εκπροσωπήσω την χώρα μας σ αυτό το expedition το οποίο θα έχει παγκόσμια προβολή.

Οι καιρικές συνθήκες δείχνουν λίγο χειρότερες από πέρσι αλλά η διαφορά θερμοκρασίας στους -30 ή στους -35  βαθμούς δεν είναι κάτι που αλλάζει δραματικά την όλη κατάσταση.

Η προετοιμασία μου θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Προτίμησα να αφιερώσω χρόνο να οργανώσω την φιλανθρωπική δράση για το event αυτό παρά στην σωματική-φυσική μου κατάσταση. Στην πορεία θεώρησα ότι σημαντικότερο δεν είναι να ζήσω μόνο την εμπειρία αυτή ,αλλά σημαντικότερο είναι να βοηθήσω κάποια παιδιά που έχουν ανάγκες για να γίνει η ζωή τους καλύτερη.

Έψαξα, με έψαξαν. Το τηλέφωνο δούλευε κάποιες μέρες υπερωρίες για να συντονιστώ με ανθρώπους που θέλανε να βοηθήσουν στο εγχείρημα αυτό με διάφορες χορηγίες .

Έτσι λοιπόν φτάσαμε να πετύχουμε δύο εκπληκτικές δράσεις.

Η μία αφορά το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης “Η Μέλισσα”  σε συνεργασία με την οικογένεια Κουκουτάρη και τα υπέροχα τους Pitatakia . Τα Pitatakia θα είναι ο καθημερινός μου σύντροφος στα διαλείμματα που θα χρειάζομαι ένα γρήγορο σνακ για να αναπληρώνω ενέργεια και θερμίδες. Σκεφθείτε ότι η καθημερινή κατανάλωση θερμίδων στις πολικές θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίσουμε πρέπει να είναι πάνω από 6000 την μέρα γιατί ο οργανισμός μας θα δουλεύει υπερωρίες για να αντιμετωπίσει το σοκ του κρύου.

Η οικογένεια Κουκουτάρη λοιπόν ανέλαβε να εξασφαλίσει για 4 μήνες το πρωινό και το απογευματινό γεύμα των 17 κοριτσιών που φιλοξενούνται στο Ορφανοτροφείο οπότε μπορείτε να καταλάβετε ότι η ψήφος σας και το άγχος σας δεν πήγε χαμένο αλλά βοήθησε σε ένα πολύ καλό σκοπό και σας ευχαριστώ γι αυτό όπως και τα κορίτσια και οι εργαζόμενοι στο Ορφανοτροφείο.

Το Ορφανοτροφείο το βοηθάει με διάφορους τρόπους και ένα από τα πιο παλιά καφεκοπτεία της πόλης μας ο Καφές Ερμείδης . Ο πρωινός καφές όλης της ομάδας θα είναι από την χώρα μας και αν βρώ και τον τρόπο θα τους μάθω να πίνουν κ φρέντο μιας και η ποικιλία εσπρέσσο που θα έχω μαζί μου είναι μοναδική και θα την βρείτε μόνο στο κατάστημα του Ερμείδη.

Η δεύτερη δράση που οργάνωσα αφορά το μικρό Νικόλα και σε συνεργασία με την αγαπημένη μου ομάδα την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και την πλατφόρμα δωρεών Umbali.org μπορείτε να δωρήσετε απο 5 ευρώ μέχρι όσα θέλετε για να βοηθήσουμε την οικογένεια αυτή που πέρασε και περνάει μια δύσκολη φάση. Ο μικρός Νικόλας διαγνώστηκε με ολική ανώμαλη εκβολή πνευμονικών φλεβών (περίπτωση συγγενούς καρδιοπάθειας) και κάθε βοήθεια όλων μας είναι ευχής έργο.

Η δράση τρέχει ΕΔΩ και η διαδικασία να βοηθήσετε είναι πολύ απλή και είναι όπως όταν αγοράζετε κάτι από το ίντερνετ.

Συγχρόνως με την δωρεά σας θα σας αποσταλεί ένας κωδικός για κάθε 5 ευρώ που δίνετε και μπαίνετε στην κλήρωση για μια συλλεκτική φανέλα του ΠΑΟΚ με τις υπογραφές όλων των ποδοσφαιριστών!!!

Υπήρξαν πολλοί συνεργάτες που με βοήθησαν και θέλησαν να μου δώσουν χρήματα για να τους διαφημίσω στο ταξίδι αυτό. Όσοι με γνωρίζετε, ξέρετε πολύ καλά την σχέση μου με τα χρήματα οπότε αποφάσισα να κάνω το εξής.

Το ταξίδι όλο θα κινηματογραφηθεί από επαγγελματίες αλλά και από εμένα. Στο τέλος του μήνα θα έχουμε όλο το ταξίδι απο την αρχή ως το τέλος του σε μια μίνι ταινία στην οποία όποιος έχει βάλει χρήματα για το μικρό Νικόλα θα περνάει σε σκρολ κάτω στην οθόνη το όνομα του ή η εταιρία του ή για όποιον θέλει να κάνει την δωρεά (πχ στην μνήμη κάποιου αγαπημένου του προσώπου όπως εγώ πχ που θα δωρίσω χρήματα στην μνήμη των παππούδων και των γιαγιάδων μου που έχασα σχετικά πρόσφατα). Έτσι λοιπόν όποιος θέλει ακόμα και να διαφημιστεί στο expedition αυτό μπορεί να κάνει μια μικρή δωρεά για την δράση αυτή και τα χρήματα να πάνε σε ένα καλό σκοπό.

Μέσα σε όλα αυτά έπιασα και νέα δουλειά οπότε η κατάσταση έγινε ακόμα δυσκολότερη για να οργανωθώ. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω το νέο μου διευθυντή ,κύριο Τάκη, που με μεγάλη χαρά μου έδωσε την απαιτούμενη άδεια για να πραγματοποιήσω αυτό το ονειρικό ταξίδι.Υπήρξαν βράδια που παρακαλούσα η μέρα να έχει 48 ώρες όχι 24 ώρες ,για να προλάβω να τακτοποιήσω τα πάντα.

Έφτασε λοιπόν η μέρα και θέλω να σας ξαναευχαριστήσω για την βοήθεια που μου δώσατε να ζήσω μία μοναδική εμπειρία που τόσοι λίγοι έχουν την ευκαιρία να ζήσουν.

Μια εμπειρία που θα θυμάμαι για όλη μου τη ζωή.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα έχω μαζί μου στο πρωτόγνωρο αυτό ταξίδι για να μπαίνετε και στο νόημα στο τι θα επακολουθήσει!!!

Πρώτο μέλημα τα φάρμακα.

Ξέρω μερικοί θα γελάσετε με το imodium αλλά σκεφθείτε να πάθετε γαστρεντερίτιδα κάπου στη μέση του πουθενά και με τον μοναδικό πολιτισμό σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων για να περίθαλψη. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστούν όπως και τα Ciloton που είναι για τον εμετό. Κάθε πρωί θα λιώνουμε μια ποσότητα χιονιού για να έχουμε νερό στα θερμός μας.Θεωρητικά η φάση είναι safe για την κατανάλωση του νερού αλλά ας έχουμε και καβάντζα ένα Laprazol βρε αδερφέ στην περίπτωση που διαμαρτυρηθεί το στομάχι.

Algofren για τους πόνους που μπορεί να παρουσιαστούν στην μέση μου μιας και κάθε μέρα θα πρέπει να καλύψουμε κοντά στα 60 χιλιόμετρα με έλκηθρο και οι αναταράξεις στο σώμα θα είναι συνεχόμενες και για 10 ώρες. Φανταστείτε να είστε σε ένα αυτοκίνητο και να διανύετε μια απόσταση 10 ώρες σε χωματόδρομο ένα πράμα.

Depon Οdis για το πονοκέφαλο που σίγουρα θα αποκτήσω από το κρύο.

Εξοπλισμός για τα μάτια και το δέρμα.

Η περιοχή που θα κυκλοφορούμε περιλαμβάνει λίγο από βουνό,λίγο από αρκτική τούνδρα και τέλος θα διασχίσουμε παγωμένες λίμνες. Συνήθως υπάρχουν χιονοθύελλες ανά 3 μέρες στην περιοχή.

Η μάσκα του ski είναι οπως καταλαβαίνεται απαραίτητη. Για την κατάλληλη μάσκα απευθύνθηκα σε ένα απο τα καταλληλότερα καταστήματα για εξοπλισμό σκί στην πόλη το Sports Center-Ski Team και μου πρότεινε το νέο μοντέλο της Relax με καθρέπτη που θα με βοηθήσει πολύ και στο πρόβλημα της αντανάκλασης του χιονιού αλλά και στην χαμηλή ορατότητα στις περιπτώσεις της ομίχλης και της χιονοθύελλας που θα συναντήσουμε.

Τις ώρες που θα φτιάχνουμε την κατασκήνωση και το πρωί που θα σηκωνόμαστε θα φοράω ένα ζευγάρι γυαλιά-καθρέπτης της UVEX τα οποία είναι πολύ ελαφριά,άνετα και μεγάλα με γεμάτο πλαίσιο. Τα ίδια γυαλιά θα φοράω και την τελευταία μέρα που θα ταξιδέψουμε πιο νότια και ο καιρός θα είναι καλύτερος (θέλω να πιστεύω) αλλά η διαδρομή θα περιλαμβάνει πολλές στροφές και πεσίματα από το έλκηθρο.

Και η μάσκα και τα γυαλιά είναι μια ευγενική χορηγία του Sports Center-Ski Team στο οποίο θα βρείτε πλήρη γκάμα εξοπλισμού για την χιονοδρομία αλλά και για το τένις. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση μπορείτε να επισκεφθείτε και το e-shop του ΕΔΩ.

Για την αφυδάτωση του προσώπου θα χρησιμοποιήσω μια ενυδατική κρέμα της Panthenol και το αντηλιακό Gel της με δείκτη 50 spf ενώ για τα ξεραμένα χείλια θα έχω το Lip Care με χαμομήλι της apivita .

Toiletries 

Ξέρω είναι αστείο να το βλέπεις αλλά είναι από τα πλέον δύσκολα κομμάτια που θα αντιμετωπίσουμε όλοι μας για 7 μέρες.

Όπως καταλαβαίνετε από την φωτογραφία δεν υπάρχει αποσμητικό αλλά ούτε και σαπούνι,σαμπουάν και αφρόλουτρο. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά δεν θα κάνουμε μπάνιο πουθενά για 7 μέρες αλλά ούτε και θα βγάλουμε τα ισοθερμικά μας πχ για να βάλουμε αποσμητικό όπως και φυσικά να λούσει κάποιος τα μαλλιά του(οκ εγώ δεν έχω αλλά τους σκεφτόμαστε όλους) . 7 μέρες λοιπόν μέσα στην απλυσιά και την απόλυτη βρώμα το concept. Τουαλέτα στην παγωμένη ύπαιθρο τηρώντας την διαδικασία, σκάψε λάκκο -κάνε την ανάγκη σου-ξανασκέπασε τον λάκκο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν μυρωδιές που μπορεί να προσελκύσουν τις φίλες μας τις αρκούδες ή τους λύκους που μπορεί να κάνουν την βόλτα τους στην περιοχή. Σ αυτή τη περίπτωση το μεγάλο πλήθος των σκυλιών που θα είναι μαζί μας (κοντά στα 200) θα βοηθήσει πολύ να αποτρέψουν μια τέτοια συνάντηση.

Τα μαντηλάκια που βλέπετε επάνω τα antibacterial περιέχουν οινόπνευμα και είναι τα μοναδικά τα οποία ίσως να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκεί. Τα απλά μωρομάντηλα που πήραν οι προηγούμενες αποστολές είχαν κοκαλώσει και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γιατί είχαν γίνει σαν τούβλο. Φέτος λοιπόν θα δοκιμάσουμε με τέτοια μαντηλάκια και να δουμε αν τα παθήματα των προηγουμένων έγιναν μαθήματα για μας.

Θα ήθελα να έχω την ηλεκτρική μου οδοντόβουρτσα αλλά όπως θα διαβάσετε παρακάτω η φάση με το κρύο είναι ο χειρότερος εχθρός αυτού που λέγεται μπαταρία!!!Χειροκίνητη λοιπόν!!!

Κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας ή απολαμβάνετε το μπανάκι σας να θυμάστε ότι ο Βαγγέλης περνάει το ακριβώς αντίθετο για 7 μέρες.Εκείνες τις στιγμές να ξέρετε οτι θα σας ζηλεύω ΠΟΛΥ!!!

Φαγητό

To φαγητό μας για 7 μέρες θα είναι συγκεκριμένο και θα μας το παρέχει η Fjallraven.Καθημερινά θα μαγειρεύουμε σε εστίες βουτανίου ,λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, τα φακελάκια φαγητού της Real Turmat . Γεμίζουμε με χιόνι το κατσαρολάκι μας και βράζουμε το νερό. Μόλις βράσει μετά βάζουμε το φακελάκι μέσα και σε λίγη ώρα το περιεχόμενο θα είναι έτοιμο. Για να επιβιώσουμε θέλουμε 6 χιλ θερμίδες και οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αυτές.

Παρόλα αυτά εγώ θα εμπιστευτώ τα pitatakia μου για τις ενδιάμεσες στάσεις αλλά και για το πρωινό μου καφέ (η γεύση μαύρη ζάχαρη-κανέλα είναι ΘΕΙΚΗ και συνδυάζεται τέλεια με τον καφέ σας).

8 μερίδες καφέ-εσπρέσσο φυσικά από τον Ερμείδη που θα τον φτιάξω στην moka express της Bialetti που μου έκανε δώρο και τον ευχαριστώ πολύ γι αυτό.

Έχω πάρει ξηρούς καρπούς για να με κρατάνε ζεστό και να μου δώσουν ενέργεια και πρωτεΐνη που θα χρειαστώ αλλά και πολλές μπάρες ενέργειας με βάση την βρώμη γιατί βοηθάει τον οργανισμό σε θερμοκρασίες ψύχους. Τέλος η σοκολάτα είναι άκρως απαραίτητη σε κάθε περίπτωση!!!

Φωτογραφικός εξοπλισμός

 

Το κινητό S7 Edge Samsung ουσιαστικά θα το χρησιμοποιήσω για γρήγορες φωτογραφίες της στιγμής. Η περιοχή που θα κινούμαστε δεν θα έχει σήμα για να μπορώ να ανεβάζω φωτογραφίες ή να μιλήσω με τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Τελευταία φορά που θα το χρησιμοποιήσω θα είναι λογικά την Τρίτη το μεσημέρι και μετά στον τερματισμό την Κυριακή το απόγευμα που θα φτάσουμε σε κατοικημένη περιοχή. Θα βοηθήσει στις βραδινές φωτογραφίες και ελπίζω και στο βίντεο με το Βόρειο Σέλας το τελευταίο βράδυ.

Ρολόι Samsung Gear 2 . Θεωρώ ότι δεν θα αντέξει τις θερμοκρασίες και δεν θα λειτουργήσει όπως πρέπει αλλά ….το έχω συνηθίσει τόσο πολύ οπότε θα το πάρω μαζί. Οι λειτουργίες μέτρησης παλμών καρδιάς και απόστασης θα είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που θα χρειαστώ.

NIKON D5200.Πολύ πιθανό να μην την έχω μαζί μου στο ταξίδι γιατί δεν θα λειτουργεί στις θερμοκρασίες αυτές. Μάλλον θα την χρησιμοποιήσω στον τερματισμό και την επόμενη μέρα που θα βρίσκομαι στην Στοκχόλμη .

Samsung Gear 360 . Ξέρω είναι η αγαπημένη σας φωτογραφική αν κρίνω από τα σχόλια σας στο facebook και το instagram. Θα είναι ένα μεγάλο crash test γι αυτήν οι θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδέν οπότε είδομεν. Ελπίζω να βγουν όπως φαντάζομαι ότι θα βγουν γιατί αλλιώς αποτύχαμε κύριοι !!!

GoPro 5 . Το σκυλί του πολέμου όσο αφορά τέτοιου είδους project.Θα έχω και μια δεύτερη μπαταρία και θα την τοποθετήσω στο έλκηθρο να τραβάει την διαδρομή σε 1080p για να αντέξει και η μπαταρία αλλά και οι κάρτες μνήμης που θα έχω μαζί. Πήρα σήμερα και ένα chest mount για να την έχω δεμένη επάνω στο στήθος μου σε περίπτωση που το μανταλάκι-χούφτα που βλέπετε στη φώτο αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να κρατηθεί επάνω στην μπάρα του ελκήθρου από τις αναταράξεις. Μια έξτρα μπαταρία για την κάμερα για να προλαβαίνω να κινηματογραφώ όλη την ημερήσια διαδρομή.

4 power bank συνολικής χωρητικότητας 60.000 mAh εκ των οποίων το ένα ηλιακό στην περίπτωση που βρούμε λίγο ήλιο. Με αυτά σε κανονικές συνθήκες θα μπορούσα να φορτίσω 20 φορές το κινητό μου,55 φορές την gopro και άλλες 55 φορές την Gear. Mε τις συνθήκες που θα συναντήσουμε εκεί απλά εύχομαι να έχω 10 φορτίσεις την GoPro ,5 φορτίσεις την Gear 360 και 5 φορτίσεις το κινητό.

Κάρτες μνήμης. Θα έχω συνολικά 6 κάρτες μνήμης για να καλύψω όλο το ταξίδι πάνω από 256 gb χωρητικότητας. Ελπίζω να μην χρειαστώ παραπάνω!!!Δεν θα το αντέξω να μην φωτογραφήσω ή βιντεοσκοπήσω όλο το ταξίδι.

Θα παρατηρήσατε τέρμα κάτω αριστερά τα hand warmers και θα αναρωτηθήκατε τι δουλειά έχουν τα γάντια στην κατηγορία με τις κάμερες. Ο λόγος που τα παίρνω μαζί μου είναι γιατί μέσα σ αυτά θα έχω τα power banks την νύχτα που η θερμοκρασία θα φτάνει στους -30 βαθμούς και οι μπαταρίες σ αυτές τις θερμοκρασίες εξαντλούνται σε απίστευτο χρόνο. Τα ειδικά αυτά γάντια μόλις τα βγάλεις από την συσκευασία και έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο δημιουργούν μια χημική αντίδραση και θερμαίνονται για 12 ώρες. Είναι είδος έκτακτης ανάγκης απλά εγώ θα τα χρησιμοποιήσω για τις φωτογραφικές μας ανάγκες!!!

Αυτά λοιπόν προς το παρόν. Ξεκινάω το πακετάρισμα και εύχομαι να έχουμε ένα όμορφο και μοναδικό ταξίδι όλοι οι συμμετέχοντες αλλά και εσείς που θα μας ακολουθείτε.

Σας ευχαριστώ όλους για την αμέριστη συμπαράσταση στην ψηφοφορία,για τα υπέροχα σας λόγια και μηνύματα,για την τρομερή βοήθεια προς τον μικρό Νικόλα αλλά και σε όλους όσους βοηθάτε ή βοηθήσατε σε όλο αυτό το τρελό concept.

Μείνετε συντονισμένοι στο facebook και το instagram για όσα περισσότερα updates θα μπορώ να σας δώσω μέχρι το τηλεφωνικό σήμα θα αγνοείται και να μπείτε και σεις στο πετσί της τρελής αυτής περιπέτειας.

Βαγγέλης.

Υγ)Η φίλη μου η Κάρολα ,που είναι η εκπρόσωπος της Γερμανίας, θα έχει μαζί της δορυφορικό Gps από την Garmin της οποίας είναι ambassador. Όσοι θέλετε να μας ακολουθείτε σε real time μέσω ίντερνετ θα μπορείτε να μπαίνετε ΕΔΩ . Ο κωδικός είναι Vacation2018## .

Υγ2)Κάθε βράδυ η εταιρία θα ανεβάζει ένα βίντεο στο youtube για να βλέπετε ότι είμαστε καλά όπως και φωτογραφίες στο instagram με το hashtag  #Fjallravenpolar2018 #fjallravenpolar οπότε μπορείτε να δείτε και εκεί τι συμβαίνει.